Ajánlott termékek

 • ÉLŐKŐ /LIVEROCK/ VAGY SZÁRAZKŐ /DRYROCK/

  Az élőkövek amiket Magyarországon forgalmaznak általában Indonéziából származnak. Ritkább esetben a Karib térségből. A szárazkövek is általában ezekből a térségekből származnak. Akár élő akár szárazkövet használunk az akváriumunkban szirtépítésre, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Ami az egyiknek az előnye kb. az a másik hátránya.

  A szárazkő előnye a viszonylagosan kedvező ára mellett többek között az, hogy nagyon sok káros élőlény nem kerül be az akváriumba ami élőkő esetében elég gyakran előfordulhat! Pl. tarisznyarákok, sáskarákok, pisztolyrákok, tűzférgek, stb. stb. Hátránya, hogy a biológiai egyensúly az akváriumban lassabban alakul ki mintha élőkővet használtunk volna. Tapasztalatunk szerint ez kb. jó 2-3 hónap. A biológiai beállást lehet gyorsítani és segíteni pl: baktérium kultúrákkal. 

  Az alábbi képen látható akváriumban a  szirt csak szárazkőből lett megépítve.  Az eredmény fél évvel késöb:

  Az élőkő előnye az akváriumban viszonylag gyorsan kialakuló biológiai egyensúly. Viszont elég gyakran kerülnek be vele káros élőlények. Ezek közül néhányat már korábban említettem.

  Először is mi a különbség az élőkő és szárazkő között!!! Addig a pontig amíg kiszedik a tengerből SEMMI! Ezt követően az élőkővet becsomagolják papírdoboz + hungaroceldobozba azon belül is nejlonzsákba, így a kövek párás, nedves közegben 1-2 napig simán szállíthatóak nagyobb károsodás nélkül. /Ez alatt azt értem hogy a köveken található élet nem pusztul le, vagy csak nagyon minimálisan./ És ugye ennyi idő elég, hogy repülőgéppel az adott helyre szállítsák őket. Esetünkben Magyarországra. 
  Ezzel szemben ha a tengerből kiszedett élőkővet ha csak nagy faládákba teszik, majd konténerbe és ezután hajóra, valamint utazik 1-2 hónapot , na akkor beszélhetünk száraz kőről. Ebben az esetben semmi élet nem marad a köveken. Viszont sok szerves anyag szárad rá még annak ellenére is, hogy indulás előtt megtakarítják. Ezért ezt felhasználás előtt célszerű lekezelni. Vagy már lekezelt szárazkővet vásárolni.

  A két szállítási módból egyből adódik a két kő közötti árdiferencia.
  Élőkő ára általában: 4500-4800 Ft/kg
  Szárazkő ára általában: 2500-2700Ft/kg

  Néhány kép az általunk forgalmazott szárazkő szállítás elötti előkészítéséről:
  Az első 2 kép miután kiszedték a köveket  a tengerből
  .
   
  3. kép egy kis takarítás szállítás és csomagolás előtt!!

  4. kép tárolás tisztítás után csomagolás előtt!!

  5. kép itt már a szállításra készítik össze a köveket.

  6. képen már össze van készítve a szállításra!! A faládák mérete /kb. 120×120cm/ pont akkora, hogy 2 db elfér egymás mellett a konténerben. Egymás tetején is elfér 2 db és kb. 40cm marad a konténer tetejéig. Persze azt is még telerakják kővel!!!

  7. képen pedig már a szárazkő egy része megérkezett a ratkárunkba!

  8. képen pedig már a végeredmény látható! A lekezelt szárazkő eladásra várva az üzletben!!

  Természetesen a szárazkövet és az élőkövet vegyesen használva is lehet szirtet építeni. Ennek semmi akadálya. Sőt sokszor célszerű pont a nagy /1000 liter feletti/ akváriumok esetében, pont azért mivel az élőkő mérete a hungarocell doboz /amiben szállítják/ miatt korlátozott. Addig viszont szárazköből akár 1 méter átmérőjűt is lehet vásárolni illetve beépíteni!!!

  2014. szeptember 29. Vissza
 • 0 hozzászólás

 • Nincs hozzászólás.
 • Új hozzászólás

  Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

  Visual CAPTCHA