Korallosakvárium -
0
...
2020.
szept. 22.

A Tengeri akváriumok szűrése

Napjainkban a korallszirtes tengeri akváriumokban a legelterjedtebb szűrési rendszer a Berlini módszer. A Berlini rendszernek két alappillére van:

  1. Az erős fehérjelehabzó, hogy a biológiai szennyeződéseket még lebomlásuk előtt eltávolítsuk a vízből!
  2.  jó minőségű élőkő, ami megfelelő megtapadási felületet ad a lebontást végző baktériumoknak illetve a telepítéskor eleve tartalmazza ezeket a baktériumokat.


Az élőkő a tengeri akváriumokban többnyire dekorációs célokat is szolgál, a korallokat is ezek felületén tudjuk elhelyezni, de külső (oxigénnel jól ellátott) felületén ammóniát és nitritet bontó baktériumok telepednek meg. Belső oxigéntől elzárt részében pedig nitrátbontó baktériumok élnek így amellett, hogy ez a kő szép és esztétikus megjelenést biztosít akváriumunknak, egyben elvégzi egy nitrátreduktor feladatát. Mivel az élőkő sokszor nehezen vagy csak drágán szerezhető be, napjainkban egyre elterjedtebbek a különböző úgynevezett műkövek. Néhány pl: ATI eporeef, Real Reef Rock, és a reef kerámiák sokasága.
Ezek egyrészt abból a szempontból, hogy szép és nekünk tetsző szirtet építsünk tengeri akváriumunkban maximálisan megfelelnek. Mindenki találhat magának kedvére valót.
Másrészt viszont abból a szempontból, hogy a szűrést (lebontó folyamatokat) hogy végzik el megoszlanak a vélemények. Persze minden gyártó azt mondja, hogy az ő általa készített műkő maximálisan elvégzi a dolgát. De ebben nem lehetünk 100%-ig biztosak. Emiatt, hogyha van rá lehetőség, szoktuk javasolni, különböző szűrőanyagok (pl: Seachem deNitrate) elhelyezését szűrőzacskóban vagy valamilyen tárolórekeszben elhelyezve a technika tartályban.

 

Lehabzóból napjainkban az akváriumokban  szinte már csak motoros változatokat szoktunk használni, mivel teljesítményükhöz képest ezek viszonylag kompakt méretekkel rendelkeznek, így könnyen el lehet helyezni az akvárium alatti technikai tartályban, az akváriumból leválasztott rekeszben, vagy az akvárium oldalára felakasztva. Aki jobban el szeretne merülni a lehabzók világában többet olvashat róluk: itt és itt

0 hozzászólás

Új hozzászólás