Korallosakvárium -
0
...
Lehabzó (fehérjefölöző) Tengeri akváriumba
2022.
jún. 28.

Lehabzó (fehérjefölöző) Tengeri akváriumba

A lehabzó egyfajta mechanikus szűrő, amelyet arra használunk, hogy eltávolítsuk a szerves anyagokat a tengeri akvárium vízéből, mielőtt az lebomlana, nitrát- és foszfát képződne. A tengeri akváriumok gyakran nagy mennyiségű szerves anyagot (hulladékot) tartalmaznak, mivel ez egy zárt ökoszisztéma sokkal magasabb szinten, mint egy óceáni korallszirtben. A fehérjelehabzók eltávolítják ezeket a szerves vegyületeket, amelyek egyébként károsan befolyásolnák a vízminőséget, és kellemetlen algák szaporodását vagy egészségügyi problémákat okoznának halakban, korallokban és gerinctelenekben.

 

Szóval honnan származnak ezek a szerves anyagok az akváriumunkban? Néhány példa: az állati eredetű hulladékok, az el nem fogyasztott haleledelek, koralltápok, a felesleges baktériumok, valamint a korallokból és más szervezetekből származó toxinok. Azt is meg kell jegyezni, hogy a fehérjelehabzók bizonyos adalékanyagokat és gyógyszereket is eltávolíthatnak az akvárium vízéből. Ezt fontos figyelembe venni az akváriumba adagolásakor, és mindig ellenőrizzük, hogy a gyártó nem javasolja-e a fehérjefölöző kikapcsolását az adagolás vagy az akváriumi élőlények táplálása közben.

 

A fehérjelehabzó típusai.
Bár sokféle típusú szkimmer áll rendelkezésünkre, a legtöbbjüket három kategóriába rendezhetjük a telepítésük alapján.

  1. Akasztós fehérjelehabzók: Ezeket a lehabzókat úgy tervezték, hogy felakasztjuk és lelógjanak az akvárium hátuljáról vagy oldalfaláról.
  2. Belső lehabzók: Ezeket a fehérjelehabzókat úgy tervezték, hogy belemerítsük (elhelyezzük) az akvárium szűrőrendszerébe (technikai tartály). A legtöbb esetben csak egyetlen szivattyú van, amely Venturi-szerelvény segítségével keveri össze a levegőt és a vizet, létrehozva a szükséges habot, amely lefölözi a tartályt. Létezik néhány régebbi típusú léghajtású, más néven faporlasztós belső lehabzó is, amelyek nem vízszivattyút, hanem légszivattyút használnak, de ezt a technológiát ma már valójában csak nagyon kicsi, nanoméretű lehabzókhoz használják. Akárhogy is, a lehabzót a vízbe kell helyezni, hogy megfelelően működjön, ezért hívjuk őket "belső lehabzóknak".
  3. Recirkulációs (külső) lehabzók: Ezek a fehérjelahabzók kívülről is felszerelhetők, és nem kell víz alá meríteni. Ezek egyedülállóak abban, hogy két szivattyút igényelnek; egy tápszivattyú, amely a vizet a lehabzóba juttatja, és a recirkulációs szivattyú a hab létrehozásához. (ezeket a típusú lehabzókat, igazából nem nagyon használják). Ezeket akár el is felejthetjük.

Hogyan működik a lehabzó.
A különböző stílusok, technológiák és méretek ellenére, mindegyik lényegében ugyanazt a koncepciót használja. Ezt a folyamatot "habfrakcionálásnak" nevezi a tudományos közösség. Ez a habfrakcionálási folyamat a természetben is megfigyelhető a tengerparton, ahol a hullámok összecsapnak a partvonallal, és tápanyagdús habot képeznek. A hab a tengerparton landol és hatékonyan távolítja el a tápanyagokat a vízből.
Működése:
A vizet az akváriumból egy fehérjelehabzó szivattyúba szívják.
A szivattyú belsejében egy forgó tűkerekes (vagy hálós) rotor hozza létre a szívást, amely húzza a vizet, de egy külön légvonalon keresztül levegőt is.
A járókerék a légbuborékokat még kisebb buborékokra vágja, és erőteljesen keveri a levegőt a sós vízzel, hogy habot hozzon létre.
A sósvíz-hab a szivattyúból a fehérjelehabzó testébe lép be.
A vízben lévő szerves anyagok reagálnak és megtapadnak a mikrobuborékok külsején, és tápanyag-dús habot képeznek, amely egy gyűjtőpohárba emelkedik, hogy eltávolítsák.
Amint a buborékok felemelkednek a csészébe és feltapadnak, a víz a lehabzó alja felé vagy egy terelőrendszeren keresztül visszagyűlik, majd kilép a szkimmer kimenetén.

 

Termékajánló!
Itt olyan akváriumi lehabzókat sorolunk fel a teljesség igénye nélkül melyeket mi sok-sok éve forgalmazunk, használunk üzleteinkben illetve otthon saját akváriumainkban. Tehát nyugodt szívvel merünk nektek ajánlani! Természetessen ezeken kívűl sok más cég gyárt jó minőségű lehabzókat, viszont ennek az ellenkezője is igaz, gyenge minőségű lehebzók is vannak a piacon. Mindenképp figyeljetek oda mit vesztek, ha lehabzó vásárlás előtt álltok!
Akasztós lehabzók:
Bubble Magus QQ széria (NewQQ, QQ1, QQ2, QQ3)

Belső lehabzók:
 A Bubble Magus és a RedSea Reefer Skimmer-ek.
 

A lentebbi képen egy technikai tartályban elhelyezhető Belső lehabzó felépítését mutatjuk be nektek:

0 hozzászólás

Új hozzászólás