Korallosakvárium -
0
...
A tengeri akváriumok áramoltatása
2020.
okt. 28.

A tengeri akváriumok áramoltatása

A tengeri akváriumokba az áramoltatásnak alapjában 2 fő célja van.

  1. A megfelelő áramlás szállítja el a korallok által kiválasztott salakanyagokat és egyben szállít friss, bomlástermékektől mentes, tápanyagokban gazdag vizet a korallokhoz.
  2. A másik igen fontos célja pedig hogy nem engedi leülepedni az aljzatra a különböző  mechanikai szennyeződéseket, amik ott bomlásnak indulnának.

A tengeri akváriumok áramoltatásának mértékére csak körülbelüli irányadó számot lehet megadni, mivel az nagyban függ a szirt felépítésétől valamint attól hogy a tartott illetve tartani kívánt korallok mennyi áramlást igényelnek.
Természetesen az akvárium különböző pontjain eltérő áramlási viszonyok fognak kialakulni, így különböző igényű élőlényeket lehet egy akváriumban tartani. 
Körülbelül az akvárium űrtartalmának 10 szeresétől 40 szereséig ajánlott az áramoltatás összteljesítményét megválasztani óránként. Tehát például egy 400 literes lágykorallos akváriumba kb. 4000 l/h áramlás elégséges, de ha ennél valamivel több abból baj nem származik. Ha kis polipú illetve nagy polipú kőkorallokat is szeretnénk tartani inkább 16000 liternyi áramoltatást kell megvalósítani, lehetőleg több áramoltató szivattyú elhelyezésével.
Annak érdekében, hogy az akvárium hátsó felében az élőkövekből vagy műkövekből felépített szirt alatt és mögött se ülepedjen le nemkívánatos szennyeződés, gyakran építenek műanyagból tartóvázat a szirt alá és ide is érdemes elhelyezni egy plusz áramoltató szivattyút.

0 hozzászólás

Új hozzászólás