Korallosakvárium -
0
...
Édesvízi akváriumi halak etetése, avagy hogy tápláljuk helyesen akváriumi halainkat!
2022.
jún. 15.

Édesvízi akváriumi halak etetése, avagy hogy tápláljuk helyesen akváriumi halainkat!

Néhány gondolatot szeretnénk veletek megosztani, amit az elmúlt közel 20 év alatt megtapasztaltunk, mint aktív hobbisták illetve mint akik ilyen helyen (akvarisztikai szaküzlet) dolgoznak sok-sok éve. Fontos megjegyezni az elején, hogy az édesvízi akváriumban tartott halaink egészsége, vitalitása érdekében érdemes mindig jó minőségű haleledellel etetni kedvenceinket, legyen az száraz-, fagyasztott-, vagy élőeleség!
Így a haleledeleket már fel is bontottuk három fő csoportra száraz-, fagyasztott- és élő haleleség.

Ezek közül az élő haleledelre nem nagyon térnék ki. Ezt az eledeltípust már nem sok helyen forgalmazzák, nehezen beszerezhető és a tárolása is problémát okozhat. Másrészt sokszor szennyezettek, mosást kíván (pl tubifex), vagy odafigyelést, nevelgetést (pl artemia). Persze aki teheti, van rá helye és ideje, tavasszal és nyáron otthon tud keltetni akár szúnyogot, daphniát vagy más élő eleséget, az vágjon bele, csinálja, ki kell próbálni (ezen már mi is túl vagyunk).

Ezeket az élő haleledeleket tökéletesen, szinte 100%-ban helyettesítik a fagyasztott haleledelek. Ezek általában 100g vagy 0,5 kg kiszerelésben kaphatóak. Persze léteznek ennél nagyobb kiszerelések is, 1kg vagy 5kg. Igazából ezek már nehezen, nem kényelmesen kezelhetőek.
A fagyasztott haleledelek mellett több érv is szól:
-  a könnyű tárolás, kényelmes, az akár előre porciózott (bliszteres, felkockázott) adagok.
- szinte már minden akvarisztikai üzletben megvásárolhatóak.
- az otthoni mélyhűtőben a tárolását kis háztartási, lezárható műanyag edényben a legtöbb feleség elnézi.
- a gyártás folyamán ezeket sok esetben plusz vitaminokkal dúsítják.
Egyetlen pici hátrányuk, hogy etetés előtt kb. 15-30 perccel érdemes kivenni, kiolvasztani és szobahőmérsékletűre melegíteni, különben a hideg, fagyos haleledel bélcsavarodáshoz, gyulladáshoz vezethet. Viszont ez idő alatt, míg kiolvadnak a fagyasztott haleledel kockák, pont tudjuk nézegetni akváriumunkat, halainkat, vagy tenni- venni velük.

Tipp: ha kivesszük a mélyhűtőből olvadni a fagyasztott haleledel kocákat, csepegtethetünk rá akár immun erősítőt, vitaminokat vagy akár fokhagyma koncentrátumot is. Ezek a termékek is segítenek halainkat jó kondícióban tartani, ezáltal is ellenálóbbá téve őket a betegségekkel szemben.

A jó minőségű száraz haleledelek, ezek lehetnek lemezes, granulált (szemcsés) ezen belül vannak lebegő és süllyedő típusúak, vagy tablettás formájúak, álltalában olyan készítmények, amelyek nem csak a halak számára táplálékul szolgáló állatok, növények szárított maradványait tartalmazzák, hanem plusz fehérjéket, vitaminokat, zsírokat, Omega3, Omega6 zsírsavakat, természetes színfokozókat, esetenként speciális hozzávalókat, amelyekkel teljes mértékben kielégíthetjük halaink minden étkezési igényét.

Az akváriumban tartott édesvízi halaknak általában elegendő naponta egyszeri etetés, de ha van rá lehetőségünk, a napi adagot két kisebb adagban elosztva, beadagolva az akváriumba, jót tesz halaink erőnlétének.
A beadagolt haleledel mennyisége nagyban függ az akváriumunkban található halak mennyiségétől és fajtájától. Érdemes etetésenként annyi eledelt adni halainknak, amit 2-4 perc alatt maradéktalanul el tudnak fogyasztani. Ez abban az esetben módosulhat, ha vannak talajon élő vagy kevésbé aktív halaink is az akváriumban, mert ebben az esetben kell biztosítani lehulló eleséget a lent lévőknek, vagy akkora mennyiséget, hogy a lassabb halaknak is jusson az elevenebbek mellett.

Nem akarjuk a különböző gyártó cégek haleledeleit sem kiemelni, sem leminősíteni, de az elmúlt több mint 20 év folyamán otthon tartott díszakváriumainkban és üzleteinkben használt haleledelek tapasztalatai alapján mi ezeket a termékeket ajánljuk szívesen:
-  Általános lemezes alapeleség: Omega One Freshwater flakes, JBL NovoBel elfogadja minden hal ami a felszínről is táplálkozik.
- Színélénkítős granulált (szemcsés) alapeleség: Omega One Super Color Pellets, JBL NovoGrano Color, elfogadja minden hal ami a felszínről, vízközt és a talajról is táplálkozik.
- Színélénkítő haleledel: Omega One Super Color Flakes, JBL NovoColor elfogadja minden hal ami a felszínről is táplálkozik.
- Speciális igényű halak számára: JBL NovoPleco, JBL NovoTab tablettás süllyedő eleség azon halaink számára akik nem szívesen mozdulnak el a talaj közeléből illetve számukra fontos a növényi rost.
- Fagysztott haleledel: Artemia, Vörös- illetve Fehérszúnyog lárva, Calanoid Copepoda, Cyclops Ideális minden haltípus számára.

Tipp: Vásárlás előtt mindenképp kérjen tanácsot a szaküzletekben, mert előfordulnak olyan halfajok amelyeknek nem minden haleledel ideális.

0 hozzászólás

Új hozzászólás