Korallosakvárium -
0
...
Ballingozás, melyik metódust válaszuk az otthoni tengeri akváriumunkhoz.
2022.
jún. 17.

Ballingozás, melyik metódust válaszuk az otthoni tengeri akváriumunkhoz.

Az egy- illetve kettőelemes ballingozás az eredeti Balling recept egyszerűsítései, amelyek részben, de nem egészében helyettesíthetik az alapelvet, olcsóbbak, gyorsabb beadagolást tesz lehetővé, kevesebb helyet vesz igénybe, viszont bizonyos mellékhatásokat okozhat!

FONTOS kitérnünk arra, mielőtt az oldatokra térnénk át, hogy ezek a lehetőségek az ionikus egyensúly felborulásához vezethetnek! Ennek eltolásában segít a heti- vagy kéthetente 10% vízcsere. VISZONT, ha az ionikus egyensúly felborulna, hogy ez mit okozna, senki sem tudja a mai napig biztosan! Emiatt is a sok feltételes mód ezekkel az érvekkel szemben. A vízcsere elhagyását viszont nem ajánlja senki, mert többek között fontos szerepe van a nitrát és foszfát koncentráció megfelelő szinten tartásában.

 

1. Egyelemes ballingozás:

A tengeri akváriumok számára fontos nyomelemeket rendkívül koncentrált formában tartalmazza. Ezen kívül minden esszenciális nyomelem is megtalálható benne: jód, bróm, fluor, szelén a szabad gyökök eltávolítására, valamint a vas, mangán, cink, réz, nikkel, króm, kobalt, molibdén és vanádium fontos enzimkomplexek felépítéséhez.

Előnyei más módszerekkel szemben:

  • Teljes ásványi anyagellátás egyetlen összetevővel
  • Az összes lényeges nyomelem már benne van
  • Könnyen használható
  • Nem képződik felesleges CO2

Ezen termékek álltalában kaphatóak már előre bekevert folyadékként is, de a megszokott por formában is, hogy mindenki maga keverhessen be megfelelő mennyiségű adagot ozmóvízzel.

 

2. Kettőelemes ballingozás:

Itt több bekeverési módszer is van!

Első és legelterjedtebb:

1 oldat: Ebben az esetben is ez az oldat tartalmazza a karbonátokat, illetve ide keverjük az anionos nyomelemeket.

2 oldat: Ez tartalmaz minden mást, ami az elsőbe nem került be, viszont az akváriumban lévő koralloknak szükségük van az életben maradáshoz. Kalcium és magnézium a fő alapanyaga emellett kerülnek bele nyomelemek is főleg a kationos csoportból.

Ebben a megoldásban a karbonátok és a kalciumionok külön oldatban vannak, annak elkerülése végett, hogy a magas karbonáttartalommal bíró 1-es oldat ne csapja ki a kalciumot.

Második módszer:

1 oldat: Ez az oldat tartalmazza a szerves kalciumot, a karbonátokat és az anionos nyomelemeket. Fontos, hogy ebben a módszerben jelenleg csak a Tropic Marin (Balling munkája nyomán) tud termékeket biztosítani a bekeveréshez úgy, hogy a karbonátok ne csapják ki a kalciumot. Ennek a terméknek az összetétele továbbra is titkos.

2 oldat: Ez az oldat tartalmazza a szerves magnéziumot és a kationos nyomelemeket.

FONTOS: Az oldatokat minden esetben ozmóvízzel keverjük el!

 

3. Háromelemes ballingozás:

Ez az eredeti Balling recept, amiről már olvashattatok előző bejegyzésünkben. Ebben a módszerben nevéhez híven, három keveréket állítunk elő, amit napi szinten adagolhatunk akváriumunkba kézzel vagy ha automatizálni akarjuk, akkor dózispumpa segítségével.

1 oldat: Ez tartalmazza a karbonátokat, álltalában nátriumhidrogén-karbonát az alapja.
2 oldat: Ez az oldat tartalmazza a kalciumot és a magnéziumot. Alapanyagai a kalcium-klorid és a magnézium-klorid.
3 oldat: Ebben keverjük be a NaCl mentes sót, vagy más nevén sómentes sót. Ez az oldat tartalmaz megfelelő arányban nyomelemeket az ionegyensúly fenntartása érdekében. Amelyet az egyszerűsített módszerek (kettő- vagy egyelemes) nem!
Ezzel a módszerrel kiküszöböljük a már emlegetett ionegyensúly felborulását, amelyet a többi módszernél 10%-20% -os vízcserékkel eltolhatunk, viszont a biztos megakadályozását ezekben a módszerekben, csak 100%-os heti vízcserével tehetünk meg.

Viszont ez nem minden!

A korallok számára fontosak az egyéb nyomelemek is, amelyek a növekedésük katalizátora. Ezért érdemes az 1-es és 2-es oldatba plusz adalékként belekeverni ezeket. Ezek a nyomelemek fontos szerepet játszanak a korallok növekedésében és színük erősségében!

A nyomelemek kettő csoportra bonthatók kationosra (bárium, vas, stroncium stb.) illetve anionosra (Molibdén, fluor, jód stb) A kationos elemeket érdemes a kalcium és magnézium mellé keverni, míg az anionos elemeket a karbonát mellé.

FONTOS: Az oldatokat minden esetben ozmóvízzel keverjük el!

 

Termékajánló:
Itt szeretnénk ajánlani néhány általunk is évek óta használt, szerintük tökéletes terméket, a Ballingozáshoz! 

0 hozzászólás

Új hozzászólás