Korallosakvárium -
0
...
300 Literes korallos tengeri akvárium indítása és folyamatos fejlődése 1. rész
2020.
okt. 27.

300 Literes korallos tengeri akvárium indítása és folyamatos fejlődése 1. rész

Néhány dolog, amit azért tudni kell ennek a 300 literes tengeri akváriumnak a megszületéséről, előzményeiről. Én több mint 7 éve reggeltől estig tengeri akvarisztikával foglalkozom (Korallosakvárium Kft.) 2 bolt, rengeteg hal, korall, minden egyéb. Rengeteg fantasztikus és jó dolog van ami nap mint nap éri az embert, persze nem mindig minden szuper és "hepi". Szóval a csapból is "tengeri akvárium illetve víz" folyik. Ettől függetlenül már hosszú ideje érlelődik a gondolat, hogy a saját lakásunkba is kéne egy tengeri akvárium. De eddig mindig lebeszéltem magam, azzal a címszóval van nekem elég a két üzletben, amivel foglalkozhatok és amit nézegethetek. Hozzáteszem az azért nem olyan, na! Időközben a feleségem is egyre inkább mondogatta nekem (a két boltban lévő tengeri díszakváriumokat nézegetve)  hogy milyen jól néz ki egy szép tengeri akvárium. Persze  a két gyerek is folyamatosan duruzsolt, hogy milyen jó lenne egy tengeri aksi a lakásba. Így egyre inkább érlelődött bennem a gondolat hogy most már akkor gyerünk és csináljuk egyet otthonra is! Eldöntöttük, belevágunk! 
Felmerült a kérdés hova tegyük? Nálunk az étkezőben egy 300 literes édesvízi akvárium van kb. 9 éve. Oké legyen ennek a helyére. Ez generálta az újabb kérdést: De mi legyen az édesvízivel?? Na ez a kérdés elég gyorsan megoldódott. Egy kis átépítéssel egybekötve felkerülhet illetve mikor e sorokat írom már fel is került az emeletre a fiúkhoz. Így ennek a helyére kerülhet és került is be a tengeri akváriumunk! 2015 November második felében az emeleten ( a fiúk részlegében) egy kis felújítás volt festés, gipszkarton, stb. Abban maradtunk a feleségemmel ha ezen túl vagyunk indulhat az akvárium projekt! És így is történt.

 

Akkor néhány adat és információ:

Indítás (beüzemelés) dátuma: 2016.01.29.
Az akvárium pontos méretei: 300 liter, 120×50×50 cm (hosszúság×mélység×magasság)! 10mm-es üvegből készült, gépi csiszolt, merevítés nélkül!

Az akváriumnak a jobb hátsó sarkának az alja lett megfúrva 55mm-es lyukat kapott. Ebbe került a 40-es átmenőidom, ami fogadja a lefolyócsövet (40-es PVC) két oldalról! A lefolyócső körül egy 10×15 cm-es fekete üvegből ragasztott boksz van. Ebben a boxméretben már elfért egy hangtompító Durso (Meggie Muffler) a lefolyócső tetején elhelyezve. Ez a Durso zajcsökkentés szempontjából nagyon hasznos! A lefolyóbox tetejére lefolyófésűt ragasztottam. A ragasztás előtt minden ragasztandó felületet célszerű tiszta szesszel letörölni, sokkal eredményesebbek lehetünk így. Érdemes az akváriumban 1-2 ugynevezett fület felragasztani, ami segíthet majd a szirt rögzítésében.

Az akvárium és  a szekrény közé egy 0,5 cm vastag polifoam került.
Szekrény külső méretei: 120×50×90 cm. A magas fényű fehér bútor egy 5×5 cm fa vázra került. Nincs hátulja a jobb szellőzés végett! A technikai tartály méretei: 60×35×40 cm ez 3 fakkra lett osztva. Ebbe került a lehabzó aminek a típusa: Bubble Magus C7. A felnyomó motor egy NewaJet 2300 pumpa.

Szirtépítés: az akváriumban csak előzőleg lekezelt száraz követ használtunk fel. Összesen 21 kg kő került az akváriumba. Ez nem túl sok de nem akartam hogy zsúfolt legyen inkább szellőset szerettem volna. Nem került bele egy ici-pici élőkő sem. A szirtet Istvánnal együtt építettük meg. Jobban mondva ő csinálta én csak észrevételeztem, segítettem és mondtam neki folyamatosan a véleményem. Illetve mit és hogy szeretnék, az elképzelés az már fejben megvolt. Persze ez időben sokkal tovább tartott, mint most amikor ez ide leírom. Nagyjából a menetrend ez volt: köveket rakosgat (legózás) majd aksiba berak, próbálgat, kivesz megint rakosgat közbe fúr- farag, majd megint akváriumba be, próbálgatás. Szóval ez pár alkalommal megismétlődött. De egyre inkább alakult majd elnyerte végleges formáját a szirt!!

Ami még egy igen fontos dolog az akvárium világítás! Ezt a feladatot nálam egy ATI 6×54 Wattos dimmcomputeres lámpa látja el.

Ebben a csövek kiosztása elölről hátrafelé:
1. ATI Blue Plus
2. ATI Blue Plus
3. ATI Aquablue Special
4. ATI Purple Plus
5. ATI Blue Plus
6. ATI Aquablue Secial

Így indulás képpen az alábbiak szerint lett a lámpa beprogramozva: 1. csatorna (ebben két kék Blue Plus fénycső van) 11.00 kezd 0% százalékról feldimmelni 11.20 éri el a 100%. A 2. csatorna 11.20 kezd feldimmelni és 11.50 éri el a 100%. Majd mindkét csatorna fénycsövei 100% mennek egész nap. A lekapcsolás menetrendje: A 2. csatorna 19.00 kezd 100% ledimmelni és 19.30 eléri a 0%. Az 1. csatorna 19.30 kezd 100% ledimmelni 20.00 éri el a 0%. Ahogy kezd majd beállni az akvárium úgy emelem az időtartamot még feljebb.

Az akvárium áramoltatását egy darab 3.9 NewaWave áramoltató látja el. Ezen kívül még egy  NewaWave 2.7 vagy 3.9 áramoltató kerül majd a szirt alá. (Ezt még nem döntöttem el illetve nem is raktam be. De hamarosan ez is bekerül.) De valószínűleg a nagyobbat rakom be.

Az akvárium előkészületi munkái után (összecsövezés, szirtépítés, lámpa felszerelés, stb.) 2016.02.02-án feltöltöttem az akváriumrendszert vízzel és elindult (ekkor volt egy kis időm). Az egész rendszerbe (technikai tartály és akvárium) 310 liter víz ment be. Nagyobb részt kb. 250 liter működő (élő) vízzel indítottam a rendszert, ezzel is segítve a beállást! A maradék kb. 60 liter volt a frissen bekevert tengervíz.

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás