Korallosakvárium -
0
...
180 literes lágy és kőkorallos tengeri akvárium
2022.
márc. 23.

180 literes lágy és kőkorallos tengeri akvárium

Egy a Könyves utcai üzletükben összerakott, vegyes (lágy és kő) korallos 180 literes Tengeri akváriumot szeretnénk nektek bemutatni, illetve ezzel kapcsolatban néhány adatot, információt megosztani veletek!

Akvárium mérete: 80×45×50 cm (husszúság × mélység × magasság) azaz 180 liter, 10mm-es gépi csiszolt üvegből készült, feketével ragasztva. Az akváriumban egy 13×20cm-es box (a tetelyén lefolyófésűvel) van elhelyezve,  ebben egy 40-es átmanő idom és egy 25-ős átmenő idom található. A 40-es átmenő idom a lefolyást a 25-ös átmenő pedig a felnyomást hivatott biztosítani. A lefolyóbox felső pereme az akvárium felő szélétől 4 cm-rel van lentebb, ide kerűlt felragasztásra az előbb méretre vágott Aqua Medic lefolyófésű.
A szekrényben alul helyezkedik el az akvárium lelke, a Technikai tartály. Ennek mérete: 60×35×40 cm azaz 84 liter, 6mm-es üvegből, 3 rekesz van kialakítva a technikai tartályban. A 3 rekesz felosztása illetve kihasználtsága: Az első rekesz: Ide folyik le az akváriumból a víz, itt kerül elhelyezésre a lehabzó. Ennnek a rekesznek a magasságát és alapterületét mindig az akváriumot üzemeltető lehabzóhoz kell igazítani, de a magasság álltalában 20-25 cm között van.  Arra figyeljünk oda hogy a lehabzó kényelmesen elférjen benne. A középső rekesz több funkciót is ellát. Buborékcsapdának is használjuk, valamint a késöbbiekben itt akár  lebegtetőszűrőt, vagy más technikai eszközt is el tudunk helyezni! A harmadik rekeszben kerűl elhelyezésre a felnyomópumpa, amely az akváriumrendszer víz keringetését hivatott ellátni.

Az akváriumot üzemeltető technika:
Világítás: A megfelelő vilgításról egy ATI Hybrid Powermodul lámpa (T5 4×24W + 75w led) gondoskodik, a lápmpában elhelyezett T5 fénycsövek kiosztása: 2db ATI Blue Plus, 1db ATI Aquablue Special, 1 db Coral Plus fénycső.
A lehabzó egy Bubble Magus C3 fehérje lehabzó, a gyár ajánlása szerint 100-300 liter közötti akváriumokhoz használható! Mi ennek a lehabzónak a használatát 250 literes akváriumig szoktuk ajánlani!
Áramlás: egy Atman Wave Maker PX10 amit egyenlőre csak kipróbálásra (tesztelésre) használunk. Eddig kifejezetten jól üzemel, ha hosszabb távon is beválik, akkor egy igen jó ár-értékű áramoltató kerülhet ezzel a típussal a piacra! 
Felnyomópumpa: Newa 2300 felnyomópumpa
Az akváriumban található szirt kb. 5 kg. ATI eporeef felhasználásával épűlt meg. Stabil és biztonságos rögzítésére a D-D Aquascape lila ragasztóját használtuk fel. Ezeket a köveket a szírt építésénél minden esetben érdemes egymással összeépíteni, fixálni a késöbbi szirtomlások, borulásik, egyéb károk elkerülése végett.
Aljzatnak a már hagyományosnak mondható, jelenleg a kereskedelemben található egyik legfehérebb, ezáltal tallán a legszebb ATI Fiji White Sand S méretű változatából került be 1 zsák (9kg), felhasználás előtt ajánlott alaposan átmosni akár csapvízben akár ozmóvízben.

Az akvárium összeszerelése és beüzemelése után, teljes idővel kezdtük meg a világítást (10-18.30 között megy a lámpa.) ezt igazából az üzlet nyitvatartásához igazítottuk.
Az akváriumot élő tenger vízzel (másik már működő akváriumból leszívott tenger víz) töltöttük fel, ez sokat segít hogy az akváriumban minnél előbb kialakuljon egy stabil biológiai egyensúly. A stabil biológiai egyensúly kialakulását nagymértékben elősegíthetjük inditóbaktérium kulturákkal is. Számos cég gyárt ilyeneket. Néhány példa: DVH BioGro  vagy Prodibio cég Bio Digest illetve a Fauna Marin Bacto Reef Balls A sort még folytathatnám.

A rendszer terhelése végett, már a második nap bekerült az akváriumba 2db bohóchal, harmadik nap 1db gobiodon okinawa és 1db Zebrasoma scopas, majd 3 hét elteltével egy tisztogatóhal és egy Ptereleotris evides.
A lágy és LPS korallok (zoák, briareum, kalapácskorallok, favia, blasto, stb.) folyamatosan kerülnek bele.

0 hozzászólás

Új hozzászólás