Ajánlott termékek

Green Aqua Micro növénytáp - 1000 ml

7.189 Ft

A Tom Barr által kidolgozott Estimative Index (EI) módszer alapján nitrátot, káliumot és foszfátot tartalmaz!

 • Leírás
 • FONTOS: a növényeknek MACRO és MICRO tápra egyaránt szükségük van! 

  A tápanyagok bármelyik önálló összetevőjének a hiánya algásodáshoz vezethet!

  A megfelelő mennyiségű adagolásával gyakorlatilag kizárhatók (!) a növények tápanyaghiány-tünetei és az ezzel kapcsolatos algásodás. 
  (Megj.: algásodást nem csak a növénytáp-hiány okozhat.)

  Az összetevők listáját a legszebb növényes akváriumokban használt napi adagolási módszerek figyelembevételével állítottuk össze és teszteltük több éven keresztül a magyarországi - általában kemény - csapvizekkel feltöltött akváriumokban, Tom Barr személyes tanácsait is kikérve.

  A Green Aqua MACRO és MICRO növénytápok együttes adagolásakor legfeljebb a CO2 pótlására illetve kiegészítésére gyártott Easy Carbo használatára lehet szükség.

  ÖSSZETEVŐK (1000 ml. vizes oldatban): 
  Nitrát (NO3) - 49 g/l 
  Foszfát (PO4) - 7 g/l 
  Kálium (K) - 49,2 g/l 
  Methyl Paraben (E218) - 1 g/l

  TÁROLÁS: 
  Napfénytől védett helyen (lehetőleg szekrényben), szobahőmérsékleten. 
  Hűtőszekrénybe rakni tilos.

  ADAGOLÁS (ml. / 20 liter / nap) VÍZCSERÉK MÉRTÉKE
    30% 40% 50% 60% 70% 80%
  Kétheti 1 vízcsere 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8
  Heti 1 vízcsere (Normál) 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6
  Heti 2 vízcsere (Nano akvárium) 1,1 1,5 2 2,4 2,7 3
  Heti 3 vízcsere (akvárium indítás) 1,6 2,2 2,8 3,3 4 4,6
  Hetente minimum 50% vízcserét javasolunk!

   
  1ml / 20 liter / nap, heti 50% vízcsere mellett. 1 nyomás = 1 ml.

  FIGYELEM! 
  Egyes pumpák pontatlanabbak lehetnek, vagy akár a nyomások erejétől függően az adagolás is. 
  Nagy méretű akváriumok adagolásánál érdemes ellenőrizni a pumpák valódi adagolását. 
  200 liter alatt a pontatlanság elhanyagolható.

  Az, hogy a vízcserék mértéke és gyakorisága hogyan befolyásolja az adagolás mennyiségét a termék fényképei között látható adagolási útmutató táblázatból kiolvasható. 
  Az 1ml / 20l / nap mennyiség a Macro és Mikro tápanyagokra külön vonatkozik, tehát 1ml Macro és 1ml Micro tápanyagot kell adagolnunk naponta.

  A leírt napi adagolási rutin kétnaponta történő adagolásra is átszámítható. Lehet pl. váltott napokon adagolni, egyik napon 2 ml Macro, a következő napon 2 ml Micro 20 literenként, vagy lehet minden második napon 2ml Macro és 2ml Micro tápot adagolni (heti 50% vízcserék mellett). Ennél ritkább adagolási rutint nem ajánlunk.

  Az adagolási mennyiségeket úgy állítottuk be, hogy erős megvilágítás mellett is mindig legyen elegendő tápanyag a vízben a növények számára. 
  A költségek további leszorítására alacsony megvilágítással rendelkező akváriumok esetén meg lehet próbálni a napi adag felét, vagy a szokásos adagot heti 3-4x adagolni. A vízben felhalmozott tápanyagmennyiségek így is az EI tartomány alsó határa közelében maradnak.

  Bár az alacsony megvilágítású akváriumokban a javasolt adagok fele sem okoz algásodást, mégis az adagolás betartását javasoljuk. A növénytáp-fölösleg soha nem okoz algásodást. 
  A hiány viszont minden esetben.

  A javasolt adagolási mennyiség felénél kevesebb tápanyag adagolását NEM JAVASOLJUK.

  Az 500 ml-es flakonból egy kézzel történő adagolás során előfordulhat, hogy a flakon vékony fala a vákuum miatt enyhén benyomódik, behorpad. Ez természetes jelenség. A flakon második kézzel alulról történő megtámasztása mellett az első adagoláskor a nyomás automatikusan kiegyenlítődik és a flakon visszanyeri eredeti formáját.

  A tápanyagok összetételekor szándékosan nem számoltunk a csapvízben esetleg megtalálható K vagy NO3 mennyiségekkel, hiszen arra törekedtünk, hogy olyan akvaristák is sikerrel használhassák, akiknek semmilyen tápanyagot nem tartalmaz a vize.

  Kiszámoltuk és megmértük azonban, hogy milyen magasságokba emelkednek a tápanyag-szintek abban az esetben, ha pl. egy nitrátban gazdag csapvízzel feltöltött medencébe adagolunk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyarországi vizekben megtalálható mennyiségek hatására - megfelelően végzett vízcserék mellett - a szintek nem fognak a halak számára toxikus szintekre emelkedni - hosszú távon sem. 
  Az adagolási mennyiségeket abban az esetben sem szabad csökkenteni, ha valamelyik összetevőből van elegendő mennyiség a csapvízben - hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy másik összetevő alacsony szintje miatt a növények tápanyaghiány-tüneteket fognak produkálni.