Korallosakvárium -
0
...

Élőkő /LIVEROCK/ vagy szárazkő /DRYROCK/

Az élőkövek amiket Magyarországon forgalmaznak általában Indonéziából származnak. Ritkább esetben a Karib térségből. A szárazkövek is általában ezekből a térségekből származnak. Akár élő akár szárazkövet használunk az akváriumunkban szirtépítésre, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Ami az egyiknek az előnye kb. az a másik hátránya.

A szárazkő előnye a viszonylagosan kedvező ára mellett többek között az, hogy nagyon sok káros élőlény nem kerül be az akváriumba ami élőkő esetében elég gyakran előfordulhat! Pl. tarisznyarákok, sáskarákok, pisztolyrákok, tűzférgek, stb. stb. Hátránya, hogy a biológiai egyensúly az akváriumban lassabban alakul ki mintha élőkővet használtunk volna. Tapasztalatunk szerint ez kb. jó 2-3 hónap. A biológiai beállást lehet gyorsítani és segíteni pl: baktérium kultúrákkal. 

Az élőkő előnye az akváriumban viszonylag gyorsan kialakuló biológiai egyensúly. Viszont elég gyakran kerülnek be vele káros élőlények. Ezek közül néhányat már korábban említettem.

Először is mi a különbség az élőkő és szárazkő között!!! Addig a pontig amíg kiszedik a tengerből SEMMI! Ezt követően az élőkővet becsomagolják papírdoboz + hungaroceldobozba azon belül is nejlonzsákba, így a kövek párás, nedves közegben 1-2 napig simán szállíthatóak nagyobb károsodás nélkül. /Ez alatt azt értem hogy a köveken található élet nem pusztul le, vagy csak nagyon minimálisan./ És ugye ennyi idő elég, hogy repülőgéppel az adott helyre szállítsák őket. Esetünkben Magyarországra. 
Ezzel szemben ha a tengerből kiszedett élőkővet ha csak nagy faládákba teszik, majd konténerbe és ezután hajóra, valamint utazik 1-2 hónapot , na akkor beszélhetünk száraz kőről. Ebben az esetben semmi élet nem marad a köveken. Viszont sok szerves anyag szárad rá még annak ellenére is, hogy indulás előtt megtakarítják. Ezért ezt felhasználás előtt célszerű lekezelni. Vagy már lekezelt szárazkővet vásárolni.

 

A két szállítási módból egyből adódik a két kő közötti árdiferencia.
Élőkő ára általában: 4500-4800 Ft/kg
Szárazkő ára általában: 2500-2700Ft/kg

 

Természetesen a szárazkövet és az élőkövet vegyesen használva is lehet szirtet építeni. Ennek semmi akadálya. Sőt sokszor célszerű pont a nagy /1000 liter feletti/ akváriumok esetében, pont azért mivel az élőkő mérete a hungarocell doboz /amiben szállítják/ miatt korlátozott. Addig viszont szárazköből akár 1 méter átmérőjűt is lehet vásárolni illetve beépíteni!

 

Szárazkő előtte és utána fél évvel