Korallosakvárium -
0
...

300 Literes korallos tengeri akvárium indítása és folyamatos fejlődése 9. rész

Sziasztok! Pont ma (2016.06.02) vagyunk 4 hónaposak! Az elmúlt 4 hónap elég mozgalmasan telt el az akvárium életében. Utolsó jelentkezésem óta megint sok minden történt. Ami a legszomorúbb, hogy valamelyik reggel arra mentem ki az étkezőbe (itt van az akvárium) hogy az egyik Amphiprion ocellaris ott volt megszáradva a földön. Szerencsétlen kiugrott az akváriumból. Itthon mindenki sajnálta szegénykét! Nem is volt kérdés hogy a helyére bekerül-e egy másik bohóc hal. Most viszont egy Amphiprion ocellaris Black Darwini (fekete bohóchal) kerűlt az akváriumba. Szóval valami éjszakai letakaráson el kell gondolkoznom, hogy több ilyen kiugrás ne forduljon elő.

 

Ugye a május 12-i mérés után az akváriumban egy kicsit magas volt a víz Kh értéke , nem változtattam az adagoláson (még szerencse) mert így is lesett a Kh. Szóval felemeltem napi 35 ml-re. Most már kezd ismét emelkedni. A  Ca és Mg napi adagolását felemeltem napi 20ml-ről 25 ml-re.  A Foszfát érték egy nagyon picit magasabb, mint kéne. Ezzel még most nem foglalkozom. Ha még emelkedik, akkor bekerül a technikai tartályba egy lebegtető szűrő benne foszfátmegkötő.  A megőrzésre nálam lévő Tridacna kagyló elkerült (sajnos). Ami biztos, hogy ezt pótolni fogom. Megint érkezett 1-2 új korall. A már régebben bent lévő korallok szépen növögetnek. Kezd „alakulni” az akvárium.

Az igazsághoz tartozik, hogy az elmúlt 3 hétben kimaradt az egyik vízcsere. Mentség képen mondjam, elég sűrű volt a programom. Többek között az egyik külföldi partnerünk volt nálunk látogatni a cégünknél, illetve kint voltunk a 2016 Nürnbergi  Interzoo-n is. Erről a kiállításról tudni kell ez Európában a legnagyobb kiállítás hobby állat témában. 2 évente kerül megrendezésre. Kutya, macska, rágcsáló, hüllő, tengeri és édesvízi akvarisztika, stb. Elég széles a spalettája. Ami engem egy kicsit az idei kiállításon elkeserített, hogy szerintem kiállításról kiállításra (évről évre) egyre kisebb arányban szerepelnek a kiállításon akvarisztikai kiállító gyártó cégek. Ez az idei kiállításon nagyon látszott. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutya, macska, stb. kisállathoz kapcsolódó kiállító cég és termék!

Elnézést hogy így elkanyarodtam a témánktól. Na de kanyarodjunk vissza. Időközben megérkezett a nyár és vele a meleg is. Igaz még nem veszélyes, de már célszerű vele foglalkozni. Ne az utolsó pillanatban keljen kapkodni. Az akváriumom vize elérte a 27 celsius fokot, ennél nem igen szeretném, ha feljebb menne (a kőkorallok miatt). Max határeset a 28 celsius fok. Szóval ezt a túl melegedést megelőzendő beüzemeltem egy 4 ventillátoros  Wavereef márkájú akváriumhűtő ventilátort. Ezzel nem kell házi barkácsolni és elég jó áron van. Ami fontos esztétikus, az akvárium szélére könnyen fel lehetett szerelni. Pár perc alatt be is üzemeltem. Eddig a pár napban (3-4 nap) szépen dolgozott. Ami még problémám az az hogy a hőmérséklet szabályzóm (amivel a hűtést és a fűtést) tudom majd szabályozni nem jött meg. Vagyis ez így nem igaz, megjött, de az egyik alkatrész, hibás volt. Most várjuk az új alkatrészt hozzá. Addig marad a manuális ki és be kapcsolgatás.

Csak egy tipp, nálam bevált! Ugye tegnap volt egy 20 literes (a megszokott) vízcsere az akváriumban, és mivel a mulm leszívás miatt felkeveredik a víz, én ilyenkor 1-2 napra beszoktam tenni egy 200 micronos szűrőzsákot, ami elég sok lebegő szennyeződést tud kiszedni. Utána kiszedem a zsákot és eltakarítom. Majd legközelebb ha szükséges, csak ismét berakom a technikai tartályba.