Ajánlott termékek

 • A Tengeri akváriumok szűrése /Lehabzás/

  Napjainkban a korallszirtes tengeri akváriumokban a legelterjedtebb szűrési rendszer a Berlini módszer. A Berlini rendszer két alappillére:

  • 1. Az erős lehabzó, hogy a biológiai szennyeződéseket még lebomlásuk előtt eltávolítsuk a vízből!
  • 2. És a jó minőségű élőkő, ami megfelelő megtapadási felületet ad a lebontást végző baktériumoknak illetve a telepítéskor eleve tartalmazza ezeket a baktériumokat.
   Az élőkő többnyire dekorációs célokat is szolgál az akváriumban illetve a korallokat is ezek felületén tudjuk elhelyezni, de külső (oxigénnel jól ellátott) felületén ammóniát és nitritet bontó baktériumok telepednek meg. Belső oxigéntől elzárt részében pedig nitrátbontó baktériumok élnek így amellett, hogy ez a kő szép és esztétikus megjelenést biztosít akváriumunknak, egyben elvégzi egy nitrátreduktor feladatát. 

  Lehabzóból napjainkban az akváriumokban  szinte csak és kizárólag motoros változatokat szoktunk használni, mivel teljesítményükhöz képest ezek viszonylag kompakt méretekkel rendelkeznek, így könnyen el lehet helyezni az akvárium alatti technikai tartályban. Ilyen jó minőségű lehabzócsaládok Pl.: a Német ATI cég PowerCone IS sorozata illetve a Bubble Magus cég kiváló ár-érték arányú lehabzói. 

  A lehabzó működése azon a jelenségen alapul, hogy a víz felületi feszültsége miatt a víz és a levegő érintkezésénél a fehérjék és egyéb biológiai szennyezőanyagok megtapadnak. Annak érdekében, hogy ezeket az anyagokat ki tudjuk venni a vízből egy az akvárium vizével teli henger belsejébe apró buborékokat porlasztunk, vagy levegőpumpával egy faporlasztón keresztül /ezek a típusú úgynevezett faporlasztós lehabzók viszonylag elavultak napjainkban/, vagy egy motor segítségével /ezek a motoros lehabzók/ ami a vizet is be tudja nyomni a hengerbe és közben rögtön belekeveri a levegőt is. A vízben felszálló buborékokhoz útközben hozzátapad a szennyeződés és habként összegyűlik a víz tetején, és már csak ezt a habot kell összegyűjteni, hogy ne kerülhessen vissza az akvárium vizébe. Az előbb leírtakból adódik, hogy minél hosszabb utat tesznek meg a buborékok a vízben és minél apróbbak annál jobban fog működni a lehabzás.

  2014. november 3. Vissza
 • 0 hozzászólás

 • Nincs hozzászólás.
 • Új hozzászólás

  Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

  Visual CAPTCHA