Ajánlott termékek

 • 300 Literes korallos tengeri akvárium indítása és folyamatos fejlődése! 1-5. Bejegyzés!

  300 Literes korallos tengeri akvárium indítása és folyamatos fejlődése! 1-5. Bejegyzés!

  1. Bejegyzés.

  Néhány dolog, amit azért tudni kell ennek a 300 literes tengeri akváriumnak a megszületéséről, előzményeiről. Én több mint 7 éve reggeltől estig tengeri akvarisztikával foglalkozom (Korallosakvárium Kft.) 2 bolt, rengeteg hal, korall, minden egyéb. Rengeteg fantasztikus és jó dolog van ami nap mint nap éri az embert, persze nem mindig minden szuper és "hepi". Szóval a csapból is "tengeri akvárium illetve víz" folyik. Ettől függetlenül már hosszú ideje érlelődik a gondolat, hogy a saját lakásunkba is kéne egy tengeri akvárium. De eddig mindig lebeszéltem magam, azzal a címszóval van nekem elég a két üzletben, amivel foglalkozhatok és amit nézegethetek. Hozzáteszem az azért nem olyan, na! Időközben a feleségem is egyre inkább mondogatta nekem (a két boltban lévő tengeri díszakváriumokat nézegetve)  hogy milyen jól néz ki egy szép tengeri akvárium. Persze  a két gyerek is folyamatosan duruzsolt, hogy milyen jó lenne egy tengeri aksi a lakásba. Így egyre inkább érlelődött bennem a gondolat hogy most már akkor gyerünk és csináljuk egyet otthonra is! Eldöntöttük, belevágunk! 
  Felmerült a kérdés hova tegyük? Nálunk az étkezőben egy 300 literes édesvízi akvárium van kb. 9 éve. Oké legyen ennek a helyére. Ez generálta az újabb kérdést: De mi legyen az édesvízivel?? Na ez a kérdés elég gyorsan megoldódott. Egy kis átépítéssel egybekötve felkerülhet illetve mikor e sorokat írom már fel is került az emeletre a fiúkhoz. Így ennek a helyére kerülhet és került is be a tengeri akváriumunk! 2015 November második felében az emeleten ( a fiúk részlegében) egy kis felújítás volt festés, gipszkarton, stb. Abban maradtunk a feleségemmel ha ezen túl vagyunk indulhat az akvárium projekt! És így is történt.

  Akkor néhány adat és információ:

  Indítás (beüzemelés) dátuma: 2016.01.29.
  Az akvárium pontos méretei: 300 liter, 120×50×50 cm (hosszúság×mélység×magasság)! 10mm-es üvegből készült, gépi csiszolt, merevítés nélkül!

  1. Kép: Akvárium és szekrény.

  Az akváriumnak a jobb hátsó sarkának az alja lett megfúrva 55mm-es lyukat kapott. Ebbe került a 40-es átmenőidom, ami fogadja a lefolyócsövet (40-es PVC) két oldalról! A lefolyócső körül egy 10×15 cm-es fekete üvegből ragasztott boksz van. Ebben a boxméretben már elfért egy hangtompító Durso (Meggie Muffler) a lefolyócső tetején elhelyezve. Ez a Durso zajcsökkentés szempontjából nagyon hasznos! A lefolyóbox tetejére lefolyófésűt ragasztottam. A ragasztás előtt minden ragasztandó felületet célszerű tiszta szesszel letörölni, sokkal eredményesebbek lehetünk így. Érdemes az akváriumban 1-2 ugynevezett fület felragasztani, ami segíthet majd a szirt rögzítésében (1.Képen).

  Az akvárium és  a szekrény közé egy 0,5 cm vastag polifoam került.
  Szekrény külső méretei: 120×50×90 cm. A magas fényű fehér bútor egy 5×5 cm fa vázra került. Nincs hátulja a jobb szellőzés végett! A technikai tartály méretei: 60×35×40 cm ez 3 fakkra lett osztva. Ebbe került a lehabzó aminek a típusa: Bubble Magus C7. A felnyomó motor egy NewaJet 2300 pumpa.


  2. Kép: Technikai tartály, lehabzó, felnyomó pumpa.

  Szirtépítés: az akváriumban csak előzőleg lekezelt száraz követ használtunk fel. Összesen 21 kg kő került az akváriumba. Ez nem túl sok de nem akartam hogy zsúfolt legyen inkább szellőset szerettem volna. Nem került bele egy ici-pici élőkő sem. A szirtet Istvánnal együtt építettük meg. Jobban mondva ő csinálta én csak észrevételeztem, segítettem és mondtam neki folyamatosan a véleményem. Illetve mit és hogy szeretnék, az elképzelés az már fejben megvolt. Persze ez időben sokkal tovább tartott, mint most amikor ez ide leírom. Nagyjából a menetrend ez volt: köveket rakosgat (legózás) majd aksiba berak, próbálgat, kivesz megint rakosgat közbe fúr- farag, majd megint akváriumba be, próbálgatás. Szóval ez pár alkalommal megismétlődött. De egyre inkább alakult majd elnyerte végleges formáját a szirt!!

  3-4-5. Kép: Szirtépítés munkálatai.

  Ami még egy igen fontos dolog az akvárium világítás! Ezt a feladatot nálam egy ATI 6×54 Wattos dimmcomputeres lámpa látja el.

  Ebben a csövek kiosztása elölről hátrafelé:
  1. ATI Blue Plus
  2. ATI Blue Plus
  3. ATI Aquablue Special
  4. ATI Purple Plus
  5. ATI Blue Plus
  6. ATI Aquablue Secial

  Így indulás képpen az alábbiak szerint lett a lámpa beprogramozva: 1. csatorna (ebben két kék Blue Plus fénycső van) 11.00 kezd 0% százalékról feldimmelni 11.20 éri el a 100%. A 2. csatorna 11.20 kezd feldimmelni és 11.50 éri el a 100%. Majd mindkét csatorna fénycsövei 100% mennek egész nap. A lekapcsolás menetrendje: A 2. csatorna 19.00 kezd 100% ledimmelni és 19.30 eléri a 0%. Az 1. csatorna 19.30 kezd 100% ledimmelni 20.00 éri el a 0%. Ahogy kezd majd beállni az akvárium úgy emelem az időtartamot még feljebb.

  Az akvárium áramoltatását egy darab 3.9 NewaWave áramoltató látja el. Ezen kívül még egy  NewaWave 2.7 vagy 3.9 áramoltató kerül majd a szirt alá. (Ezt még nem döntöttem el illetve nem is raktam be. De hamarosan ez is bekerül.) De valószínűleg a nagyobbat rakom be.

  Az akvárium előkészületi munkái után (összecsövezés, szirtépítés, lámpa felszerelés, stb.) 2016.02.02-án feltöltöttem az akváriumrendszert vízzel és elindult (ekkor volt egy kis időm). Az egész rendszerbe (technikai tartály és akvárium) 310 liter víz ment be. Nagyobb részt kb. 250 liter működő (élő) vízzel indítottam a rendszert, ezzel is segítve a beállást! A maradék kb. 60 liter volt a frissen bekevert tengervíz.

  6. Kép: Vízfeltöltés után, indulás egy hosszú útra!

   

  2. Bejegyzés.

  2016.02.13-án írom e sorokat. Az elindulás óta az akváriumban, minden normális mederben folydogál. Értem ezalatt, hogy kb. 5-6 napja elindult az algaváltás. Eddig nem túl nagy mértékben, az üvegen is megjelent és a szárazkövek is elkezdtek bebarnulni. Egy ilyen mértékű algaváltással kiegyeznék!!! De ezt majd meglátjuk.

  Az akvárium vízparaméterei, ezek az adatok február 8-i mérések:

  Sósűrűség: 1,025
  Kh: 8,3
  No3: 10-25
  Ca: 450
  Mg: 1320
  Po4: 0,105

  A mérések (Kh, No3,Ca, Mg,) Salifert víztesztekkel, a Foszfát (Po4) mérése Hanna Foszfor/Foszfát Chekkerrel történt. A mérésekért külön köszönet Hajninak (Korallosakvárium Kft. Táling utca). Az értékek nem elkeserítőek. Sőt szerintem teljesen normális, egy ilyen friss akvárium esetében. Az élő víz, amivel fel lett töltve az akvárium ATI Coral Ocean Plus tengeri sóból volt keverve. (Az értékek azért ilyen magasak, mert balling módszerrel van pótolva az a rendszer, amiből az élővíz jött! Normál esetben az ATI sóban ennél valamivel alacsonyabbak értékeket mérhetünk.)

  Lehabzás! A lehabzó végre beállt, és normálisan működik. Az indulás után kb. 4-5 napig folyamatosan túlfutott. De ennek vége, belehetett állítani, és most már rendesen működik, teszi a dolgát. Egyenlőre nem sok minden jön ki belőle. Azért egy kis minimális dzsuva van benne.

  Amivel még mindig el vagyok maradva. Az a második áramoltató behelyezése, valamint a párolgóvíz utánpótlását szolgáló szintszabályzó beüzemelése. Amire szükség lesz, mert a heti vízpárolgás kb. 15-20 liter. És ezt nem szeretném naponta utánatöltögetni. Ezek lesznek a következő feladataim.

  3. Bejegyzés.

  2016.02.24 megint eltelt jó pár nap, és nem eseménytelenül.  

  Az utolsó mért vízadatok 2016.02.18.:

  Sósűrűség: 1,025
  Kh: 6,7
  No3: 10
  Ca: 430
  Mg: 1380
  Po4: 0,288

  Megtörtént az első vízcsere, mivel a Kh eléggé leesett, illetve  a foszfát megy felfele. Ez utóbbival még várok egy vízmérés erejéig, és ha nem javul az érték, akkor berakok foszfátmegkötőt! Holnap megint rámérek a vízre és akkor talán okosabbak leszünk! A szárazkőben időközben találtam 1-2 fúrókagylót (ami persze nem él, hehe) talán abból jön ki a „sok nemkívánatos cucc”.
  A lehabzó nagyon szépen termel, a habgyüjtő pohárban lévő anyag kb. 3 nap termése ( 3 naponta takarítom a poharat), ez az alábbi képen jól látszik:

  És hogy páran megkövezzenek, bekerültek az első korallok is. Igaz csak pici fregeket raktam bele. Persze hogy került bele SPS is így az elején, ezeket 18-án délután raktam bele a vízmérés után! Ezek az alábbiak: Egy Piros Montipora laminar red, egy kis ágas Montipora Appleberry (blue polip) egy kis Seriatopora caliendrum green és azért hogy lágykorall is legyen benne egy kis Ricordea florida oranget raktam bele. Eddig köszöni szépen mindenki jól érzi magát! Az alábbi képeket most csináltam 2016.02.24-én délután! Megtörtént az első vízcsere is az ATI Coral Ocean Plus sójával. 20 liter vizet cseréltem le, és azt hiszem a heti 20 liter vízcserére fogok beállni.

  Ugye most vagyunk 3 hetesek, és ahhoz képest minimális az algaváltás. Szerintem ennél sokkal nagyobb már nem is lesz!! Legalábbis bízom benne! 

   

  4. Bejegyzés.

  Sziasztok! 2016.03.02 szerda van! Ismét eltelt egy hét az akvárium és a mi életünkben is egyaránt! Szóval nézzük mik is voltak az elmúlt hét történései! Az elmúl időszakban két alkalommal volt vízmérés!

  Az akvárium vízértékének 2016.02.24-i adatai:

  Sósűrűség: 1,025
  Kh: 6,7
  No3: 5
  Ca: 440
  Mg: 1200
  Po4: 0,043

  Illetve ma is (2016.03.02.) mértük a vízparamétereket:

  Sósűrűség: 1,025
  Kh: 7,7
  No3: 1
  Ca: 420
  Mg: 1200
  Po4: 0,077

  A 2016.02.24-i mérés után az alacsony Kh miatt, elkezdtem Kh-t  (Fauna Marin Carbonat mix) adagolni napi 5ml-t! Egy hét alatt a Kh 6,7-ről felemelkedett 7,7-re. Ezt még emelni kell. De nem akartam hírtelen felemelni. A kitűzött cél a 9 körüli Kh érték.  A mai mérések alapján elkezdem a Ca és Mg adagolását is. A Nitrát (No3) szint is nagyon szépen lecsökkent. A Foszfát (Po4) érték is kezd rendeződni. Mondjuk a ma mért emelkedő értéknek nem örülök. De ez még nem a világ vége.

  2016.03.01-én megérkezetek az első halak is, egy Zebrasoma flavescens (sárga doktorhal) és két pici Amphiprion ocellaris (Közönséges bohóchal) személyében. Fagyasztott haleledellel etetjük őket, Artemia, Mysis, Halikra illetve Rákikra keveréke a jelenlegi menüjük! Ezeket felváltva egyik nap egy kis fokhagyma kivonattal (Fauna Marin Garlic) majd másnap egy kis gyógynövényi kivonatot tartalmazó (Korallenzucht Immun Stabil Fish) folyadékkal itatjuk át amig kiolvasztjuk! Majd ha már teljesen kiolvadt akkor etetünk. Szerencsére lehetőségem van arra hogy naponta 2-3 alkalommal etethesük őket, odafigyelve  hogy mindig csak annyit adjunk nekik amit 5-10 perc alatt megesznek. A kiolvasztott halkaját egy pici kis lezárható dobozban a hütőben tárolom, ha egy nap alatt nem fogy el mert többet veszünk ki, visszafagyasztás nélkül 1-2 napig hűtőben eláll. Amire érdemes odafigyelni, ne hagyjuk kint mert főleg a nyári melegben könnyen megromlik.

  Rajtuk kívül még három különböző színű Zoanthus freg is érkezett február utolsó napjaiban!

  A lehabzó poharat 3 naponta üríteni illetve ezt követően takarítani kell, szépen termel! A frontüvegeken a kezdeti minden napos algatakarítás után most már csak kb. 3 naponta kell lealgázni. Erre egy Mag Float Long típusú lebegős algakaparót használok. Én azért szeretem a lebegős algakaparókat, mert ha a külső részét elvesszük az üvegtől, akkor a benti rész nem esik le az akvárium aljára, hanem szépen lebeg a víz felszínen. Szerintem könnyebben kezelhető! A mai nap folyamán a heti 20 liter vízcsere is megtörtént!

  Így állunk jelenleg: 

   

  5. Bejegyzés.

  Üdv mindenkinek! 2016.03.20 vasárnap van! Most van megint egy kis időm hogy az elmúlt két hét történéseit megosszam veletek! Mivel hetente mérjük az értékeket így az elmúlt időszakban két alkalommal volt vízmérés!

  Az akvárium vízértékének 2016.03.09-i adatai:

  Sósűrűség: 1,025
  Kh: 7
  No3: 0,5
  Ca: 420
  Mg: 1230
  Po4: 0,031

  Illetve a 2016.03.17-i vízparamétereket:

  Sósűrűség: 1,024
  Kh: 8
  No3: 0,5
  Ca: 410
  Mg: 1200
  Po4: 0,024

  A Március 9-ei vízmérés után a Kh napi beadagolt értékét 5ml-ről felemeltem 10 ml-re. Így Március 17-re az akvárium vízértéke elérte a 8 Kh szintet. Most folyamatosan 10ml a napi adagolás. A cél 9 Kh érték elérése és szinten tartása. Illetve holnaptól (Március 21-tól) elkezdem a Ca és az Mg napi szintű adagolását is. Szintén Fauna Marin Calcium Mix és a Magnesium Mix felhasználásával. A Foszfát (Po4) és a Nitrát (No3) érték az elindítás óta a legalacsonyabb értéket érte el az akváriumban. Ennél alacsonyabb értéket nem is igazán szeretnék, sőt az No3 lehetne egy kicsit magasabb, 1-2 között! Általában a napi 2 de inkább 3 etetés megvan a halaknak.
  A heti 20 liter tengervizet minden héten szerdán vagy csütörtökön becsületesen lecserélem.
  Az eltelt időben elhelyeztem még egy Newa 3.9 áramoltatót, ezzel még adós voltam.

  A világítás időtartamát felemeltem a kezdeti beállításról. Jelenleg ennyi ideig megy a világítás: 1. csatorna 11.00 kezd 0% százalékról feldimmelni 11.20 éri el a 100%. A 2. csatorna 11.20 kezd feldimmelni és 11.50 éri el a 100%. Majd mindkét csatorna fénycsövei 100% mennek egész nap. A lekapcsolás menetrendje: A 2. csatorna 19.40 kezd 100% ledimmelni és 20.10 eléri a 0%. Az 1. csatorna 20.00 kezd 100% ledimmelni 20.30 éri el a 0%.)

  Illetve az akvárium hátsó üvegről leszedett alga miatt a technikai tartályba beraktam egy Bubble Magus szűrőzsák tartót és ebben elhelyeztem egy Bubble Magus 150 micronos szűrőzsákot. Ez nagyon szépen megszűri a lefolyó vizet. Ezt nem fogom folyamatosan használni, ha szükség lesz rá, akkor berakom a zsákot 1 esetleg két napra. Az alábbi képen ez látható:

  A már korábban az akváriumba telepített halak és korallok jól érzik magukat, a piros Montiporán már látni a növekedést is. Az elmúlt két hétben is érkezett pár új lakó. Jött néhány karbantartó állat, ezek: 1 darab Archaster typicus talajlakó csillag, pár darab Nassarius vibex talajlakó csiga, őket elég ritkán látni, viszont ami a dolguk azt jól teljesítik! Szépen átmozgatják az aljzatot. Illetve érkezett 1 darab nagyon jó algaevő Dolabella (meztelen csiga). Az alábbi képen őt láthatjuk. Igen igen jól látjátok, az a terepszínű folt a Montipora elött ő lenne az! Nagyon jó fej! Hihetetlen ahogy lenyalja az algát a kövekről.

  Rajtuk kívül még 2 darab LPS. korall érkezett egy Acanthastrea lordhowensis freg és egy Euphyllia paraancora freg. A két lentebbi képen őket láthatjátok.

  2016.03.20-án így áll az akvárium, bő másfél hónappal az indulás után:

  És igen a kép középső és jobb oldali részén a kövek alatt is jól látszik az a sötét barna folt az alga. (Direkt a fotózás miatt nem szedtem még le onnan, hogy megtudjam mutatni.) A bal oldal ahol kék az akvárium hátulja, na onnan már leszedtem az algát. De ez a beállási folyamat ezzel jár.

  2016. március 20. Vissza
 • 0 hozzászólás

 • Nincs hozzászólás.
 • Új hozzászólás

  Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

  Visual CAPTCHA